Het museum 
De Laarman laat zien welke werktuigen de veeboer en landbouwer midden vorige eeuw in gebruik hadden om het vee te verzorgen en het land te bewerken.

We kijken ook naar het heden en de toekomst. Waar ligt de bron van ons voedsel? Hoe wordt het tot voedsel bewerkt? Wat ligt er op ons bord? Dit verhaal vertellen we in het nieuwe thema ‘Van bord naar boer’. 

Gebouw  
Het museum is gevestigd in een voormalige veevoederfabriek, gebouwd in 1959, waarin een groot deel van de installatie nog intact en te zien is. 

Het markante gebouw staat op de flank van natuurgebied De Luttenberg en biedt aan de voorzijde van het gebouw een prachtig uitzicht over het dal van de Sallandse heuvelrug. Aan de achterzijde is via het nieuwe gebouw toegang tot natuurgebied de Luttenberg.

De collectie
De basis van het museum bestaat uit een grote collectie oude landbouwmachines, trekkers, werktuigen en gereedschappen. Er is een bibliotheek, een boerderij-inrichting met beste kamer, keuken, kelder, bedstede en götte. In de kelder is ruimte voor tijdelijke exposities zoals een grote blikken trommels verzameling.

Activiteiten
Ieder jaar organiseren we een aantal vaste activiteiten.
De agenda voor 2021 – onder voorbehoud van de Corona maatregelen:

24 juli                    Sallandse boerenmarkt
31 juli                    Sallandse boerenmarkt
7 augustus           Sallandse boerenmarkt 
14 augustus         Oldtimer Trekkertoertocht – onder voorbehoud van vergunning
4 september         Oldtimer Trekkertoertocht – onder voorbehoud van vergunning
2 oktober              Oldtimer Trekkertoertocht – onder voorbehoud van vergunning
9 en 10 oktober   Herfstwandeling

Tijdens de vakantie van de basisscholen bieden we workshops kaarsenmaken aan.