"De wereld achter ons eten"

Topstukken

Thomassen Diesel 1933

Thomassen Diesel 1933

Sinds 2015 hebben wij een stationaire dieselmoter in ons bezit. 

Technische info: Thomassen diesel 1 cilinder  4-takt diesel ; 25 pk;  maximaal 340 toeren p/m ; eigen gewicht  ca 2500 kg; gewicht incl onderstel ca 4 ton.

Historie:

Machine is gebouwd in 1933 door de fa Thomassen in De Steeg bij Arnhem; hij is toen geplaatst bij molenmaalderij "Zeldenrust"in Nederweert als reservemachine als er geen wind was.

Tijdens de Slag om Arnhem in 1944 is deze molen volledig kapot geschoten door de geallieerden. De molen is na de oorlog niet weer opgebouwd.

In 1953 is de machine naar slachterij fa. Hutten in Nieuw Heeten gegaan om daar de koeling van de koelcellen te verzorgen; er moest anders een nieuwe kabel gelegd worden van Holten naar Nieuw Heeten en dat was te prijzig.

De motor heeft tot 1983 dienst gedaan en in die tijd ca 150.000 bedrijfsuren gemaakt; maw hij liep dus altijd. De motor is blijven staan tot 2015 want toen moest de slachterij verhuizen naar Heeten; een paar keer per jaar werd de machine, die op luchtdruk moet worden gestart, voor belangstellenden aangezet.

De locatie Nieuw Heeten moest afgebroken worden en wat te doen met de motor; wij zijn toen door de fam Hutten benaderd of wij die machine onder onze hoede wilden nemen. Wij zijn met een paar mensen wezen kijken en waren na een opstart helemaal verliefd op het geluid. Uiteindelijk hebben we de motor uit de toen al gedeeltelijk gesloopte slachterij gehaald en met een dieplader naar Luttenberg gebracht.

In 2017 was het zover, dat het onderstel gereed was en de motor weer voor het eerst weer kon draaien.